Znáte vázané kvetoucí čaje?

vydáno 29.05. 2015 • Zajímavosti • zobrazeno 2382x

Přijde k Vám návštěva a přemýšlíte nad tím, co jí originálního připravíte? Či byste si jen chtěli nějakým způsobem zpestřit povídání s Vaší kamarádkou? Připravte jim originální smyslný nápoj, který není v českých podmínkách ještě příliš typický. Věřte, že návštěva bude velmi mile překvapena Vaší originalitou.

Odkud a kdy?

Kvetoucí čaj má svůj původ, ostatně jako většina čajů, v Číně. Jeho produkce probíhala od poloviny 20. století, ovšem přesný termín začátku jeho výroby není známý. Na českém čajovém trhu se s kvetoucím čajem setkáváme relativně nově.

Jak je to doopravdy?

Byla by chyba si myslet, že kvetoucí čaj je v podstatě květ čaje. Ve skutečnosti se jedná o svázané lístky bílého či zeleného čaje. Doprostřed se potom umisťuje květ, který pochází z nějaké velmi krásné rostliny, často se používá chryzantéma, ibišek, jasmín či lilie. Výběr květů jmenovaných rostlin musí probíhat velice důkladně, stejně tak jako je tomu u čajových lístků. 

Tyto květy se totiž vyznačují nejen úchvatným vzhledem, ale také mají schopnost čaj velice příjemně ovonět, při současném zachování původní chuti bílého či zeleného čaje. Následně probíhá sušení svázaných lístků s květem, v důsledku čehož se vytvoří vzhled takové větší kuličky. Úplně nejvhodnější je zmíněnou čajovou kuličku připravit v nádobě ze skla. V tomto případě totiž můžete velice dobře pozorovat, jak čaj rozkvétá. Poté co dojde k zalití vodou, kulička se začne proměňovat, neboť pukne a následně se začne rozvíjet. 

Tento popsaný proces kvetení může být dlouhý od jedné až do deseti minut. Každý čaj je originální a to díky tomu, že se liší v těchto faktorech: v barvě, velikosti a také tvaru zvolených květin. Zmiňovanou originalitu kvetení jednotlivých „čajových kuliček“ mají na svědomí „zlaté čínské ručičky“. Svazují totiž čaj vždy odlišným způsobem, aby byl pokaždé zajištěn nový vzhled při vykvetení čaje. Názvy kvetoucích čajů závisí na konečném efektu kvetení, či na barvě a tvaru. 

Kvetoucí čaje jsou pojmenovány například takto: Hai Bei Tu Zhu, Tančící víla, Nekončící láska, Amorův šíp, Červánky, Vycházející slunce, Lákavé vyhlídky, Sluneční paprsek, Srdce k srdci, Kráska v růžovém. 

Co se stane, když ho budete pravidelně popíjet?

Pravidelné pití kvetoucího čaje má pozitivní vliv na Váš organismus, jelikož se vyrábí většinou z bílého či zeleného čaje. V případě, že kvetoucí čaj je vyroben z odrůdy bílého čaje nazvaného Bai Hao Yin Zhen, je jisté, že se jedná o jeden z nejkvalitnějších bílých čajů. V čaji Bai Hao Yin Zhen je totiž obsaženo třikrát více antioxidačních polyfenolů, než je tomu běžné například u čaje černého či zeleného. Čaj Bai Hao Yin Zhen také pomáhá bojovat proti působení volných radikálů. Jelikož kvetoucí čaj obsahuje fluorid, jeho pravidelnou konzumací tedy chráníte svoje zuby. Mezi další pozitivní účinky čaje patří regulace krevního tlaku, což vede k ustálení hladiny cholesterolu, dále potom tlumení abnormální krevní sraženiny či snižování rizika vzniku infarktu. Bylo dokázáno, že pravidelnou konzumací kvetoucího čaje snížíte riziko vzniku nádorových onemocnění, konkrétně se jedná o rakovinu tlustého střeva, slinivky a jícnu.

Jak ho správně připravit?

Je zřejmé, že u jednotlivých druhů čaje se příprava lehce liší. Ovšem můžeme se nyní seznámit se spíše obecným návodem na přípravu.

·  Připravujte čaj v nádobě ze skla, dopřejete tak Vašim očím úžasnou podívanou.

·  Optimální teplota vody je 80°C.

·  V případě kvetoucího čaje, který je vyrobený ze zeleného čaje, je nezbytné respektovat předepsanou dobu, po kterou se má louhovat. Budete-li louhovat déle, než je doporučeno, čaj může dostat trpkou chuť, což není žádoucí. V případě bílého čaje není doba louhování tak moc striktně stanovena, jako je tomu u zeleného čaje.

·  Chcete-li, můžete kvetoucí čaj zalévat i víckrát než jen jednou.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Zajímavosti'
Tipy na jiné články