Znáte dělenou stravu?

vydáno 18.04. 2014 • Hubnutí • zobrazeno 2515x

Autorem dělené stravy je americký lékař Howard Hay, kterého napadl jiný směr, než pouhé hubnutí.

Chtěl najít řešení, jak změnou jídelníčku pomoci lidem s nemocnými ledvinami. V současné době je dělená strava známější jako účinný prostředek hubnutí. Podle lékařů je tato metoda pro lidské tělo užitečná. Pomáhá ke správnému zažívání a má pozitivní vliv na celkovou funkci trávicí soustavy.

Hlavním principem dělené stravy je, že se jednotlivé typy surovin rozlišují podle toho, kde k jejich trávení v lidském organismu dochází. Zda v kyselém nebo zásaditém prostředí. Trávení nejméně zatěžuje lidský organismus, když se při něm nesmíchají suroviny, které obsahují vysoký podíl bílkovin s těmi surovinami, jenž obsahují hlavně sacharidy.

Pokud chceme pro sebe udělat dobrou věc, snažíme se tyto suroviny ve stravě oddělovat. Z toho pochází i samotný název dělená strava.

Oproti ostatním dietám má dělená strava největší plus v tom, že našemu zdraví nehrozí žádné závažnější problémy. Hloupost je střídat každé 2 týdny bílkoviny se sacharidy. 

Člověk během dělené stravy dostává všechny nezbytné živiny v dostatečném množství a nemá hlad. Tato metoda organismu prospívá. Trávící trakt není zatížen společným trávením bílkovin a sacharidů. Dělená strava představuje možnost prevence správné funkce trávícího systému.

Teď se dostáváme k samotnému dělení jednotlivých surovin.

Existují tři základní skupiny, kam se všechny potraviny řadí. První zahrnuje bílkoviny, druhá sacharidy a třetí se označuje jako neutrální. Každá skupina požaduje ke správnému trávení jiné vlastnosti vnitřního prostředí. Během jednotlivých chodů je nutné jíst jídlo, které patří do jiné třídy. Tělo se méně namáhá a nepřichází únava, jenž je pro trávení typická.

Pravidelně se střídá strava: jeden den bílkoviny, druhý den následují sacharidy. Neutrální pokrmy se jí kdykoliv. Obhájci dělené stravy připomínají, že se nemusí pokrmy střídat po dnech, stačí mezery mezi jednotlivými chody. To znamená sníst bílkovinu a za 5 hodin sacharidy a naopak.

Jaké suroviny patří do jaké skupiny? Bílkoviny obsahuje hlavně maso. Smí se jíst kterékoliv maso, jen vepřové je zakázané. Maso nesmí být obalené ve strouhance, která se řadí do skupiny sacharidů.  Dalšími bílkovinami jsou vejce, mléčné výrobky, sója nebo některé druhy ovoce – citrusové plody, hrušky, meruňky a broskve.

Druhou sacharidovou skupinu tvoří rýže a suroviny z celozrnné mouky. Dále některá zelenina – brambory, kukuřice a všechny druhy sladkého ovoce – banány, hroznové víno.

Které suroviny jsou neutrální? Překvapím vás. Jedná se o většinu zeleniny, uzené maso, sýry obsahující více než 50% tuku. Dále zakysané mléčné výrobky, ořechy a houby.

V žádném případě nepocítíte hlad!

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Hubnutí'
Tipy na jiné články