Nejlepší zelenina na hubnutí?

vydáno 31.12. 2014 • Hubnutí • zobrazeno 3011x

Bez zeleniny se zdravý jídelníček neobejde, to je každému z nás jasné. Při redukční dietě je pak zelenina naprosto nepostradatelná. V tomto článku se budeme zelenině věnovat opravdu jako pod drobnohledem. Řekneme si o ní vše a zaměříme se hlavně na její vhodnost pro redukční dietu. Která zelenina se hodí jíst a na kterou si dát raději pozor? Pojďte se podívat s námi.

Hrášek a zelené lusky

Tento druh zeleniny patří k těm pro redukční dietu vhodným. Měli bychom je tedy jíst pravidelně. Hrášek a zelené lusky jsou plné vlákniny a dalších nezbytně nutných látek pro dobré fungování těla. Možností na zpracování je hodně. Můžete je jíst uvařené, dušené, přidat je do polévky, do salátu nebo si je dopřát jako přílohu k masu. Hlavní jejich výhoda je to, že se po této zelenině vůbec nepřibírá na váze.

Čočka obyčejná i červená

Čočka je výborná luštěnina plná vlákniny. Neuděláte chybu, kdež jí budete jíst takřka denně. Jestli Vás při té představě hned napadne problém s nadýmáním, nebojte, čočky existují všelijaké druhy. Můžete vyzkoušet třeba červenou, u té by tento problém být nemusel. Jak čočku podávat? Opět existuje velké množství způsobů – buď se může konzumovat samotná vařená, nebo někam přidat (do polévky, do salátu…). Vyvarovat byste se měli jen jednomu. U nás v ČR je zvykem dávat si na vařenou čočku osmaženou cibuli. To se pro dietu vskutku nehodí.

Fazole 

Fazole. Není to jen jeden druh. Je jich spousta – malé, velké, bílé, červené. Všechny ale mají jedno společné. Jsou dobré na pročištění organismu a při pravidelné konzumaci působí preventivně proti hemeroidům. Dále mají asi třicet procent bílkovin a  mnoho užitečných prvků. Patří mezi ně hořčík, jód, draslík, vápník, fosfor a další.

Avokádo

Avokádo je opravdu výborné po všech stránkách. Je velice výživné, obsahuje totiž mnoho minerálních prvků a vitamínů, kromě toho je bohaté na mastné esenciální kyseliny a vlákninu.  Jde ho tedy považovat za opravdu zdravou potravinu. Kromě toho se pro dietu hodí i tím, že snižuje chuť na sladké a pomáhá lépe spalovat tuky.

Špenát

Špenát spadá do kolonky s listovou zeleninou. Podobně jako veškerá zelenina této sorty je zdravý a hodí se ke každodenní konzumaci. Je bohatý na minerály a vitamíny, zároveň však téměř bez kalorií. To ale platí pro jeho samotné čerstvé listy. Špenát, jak ho známe ze školních jídelen, není to pravé. Takový, který je udělaný ze zamraženého protlaku, s na oleji opečenou cibulí a mlékem, ten není původnímu zelenému listu moc blízký. Ale i špenát uvařený jak ho známe, může být dietní, když se budeme snažit. Potom se do diety zase hodí.

Všechny druhy brukví

Brukvovitá zelenina? Co to vlastně je? Patří sem brokolice, chřest, kedlubny, ředkvičky, kapusta a podobně. Všechna tato zelenina je dobrým základem pro zdravé stravování i pro redukci váhy.

Brokolice

Tato zelenina je velice oblíbená u národů, které se zeleniny nebojí tolik, jako Češi. Zvláště u Italů, Francouzů, Španělů a dalších ji můžeme na talíři vidět opravdu často. Je škoda si ji taky nedopřát. Brokolice se totiž dá uvařit několika různými postupy a vždy vykouzlíme lahůdku. Stačí ji jen podusit v páře nebo povařit v lehce osolené vodě. Když si na ní pak rozpustíte máslo (ale jenom malé množství pro lepší chuť), tak vám s přehledem zastoupí oběd. Jestli se vám to zdá málo, lze ji zapéct (samostatně nebo s dalšími druhy zeleniny) spolu se sýrem a smetanou. Musíte si ale dávat pozor na množství smetany a sýra, protože jde o poměrně kaloricky náročné potraviny. Skvělý je také salát připravený z brokolice a rajčat. Když přidáte ještě česnek, máte hotovou pochoutku. Tato zelenina se dá použít i při tvorbě vegetariánské pizzy. Když si ji uděláte doma, budete mít jistotu, jaké suroviny byly použity. A to je vždy dobré.

Tip pro příjemné hubnutí - zkuste práškový mladý ječmen.

Růžičková kapusta

Růžičkové kapusty se mnoho lidí bojí. Přidat jí do jídelníčku může být proto trochu problém, ale je to věčná škoda. A do redukční diety se hodí obzvláště. Třeba polévka připravená s malými svěžími kapustičkami je opravdu dobrá a navíc se po ní můžete cítit zase jako za mlada.

Chřest

Tato zelenina je opravdu delikátní, jak potvrzuje i její podávání v nóbl restauracích. S chřestem se dá dělat mnoho různých receptů, jeho příprava je poměrně jednoduchá. Dá se pouze povařit a podávat s kouskem másla, sýrem, dietní šunkou a všelijakým kořením. Chřest je bohatý na vitamíny, především na A a C, kyselinu listovou, vlákninu a beta-karoten. Je to prostě moc dobrá zelenina, která navíc vypadá velice pěkně.

Česnek – pozor na něj

Česnek je sice velice oblíbený, ale pozor na něj. Ze zeleniny má totiž největší kalorickou hodnotu. Třeba oproti listovému salátu nebo ředkvičkám má až šestkrát vyšší obsah kalorií. Proto ho používejte jen jako prostředek k dochucení.

Brambory – také opatrně

Brambory mají sice spoustu užitečných látek, ale pozor – jejich energetická hodnota je také značná. Proto není dobré jíst je jako každodenní přílohu. Obměňujte je za salát ze zeleniny nebo zeleninu dušenou.

Shrnuli jsme všechny podstatné informace týkající se zeleniny vhodné i méně vhodné pro redukční dietu. Teď nezbývá, než popřát dobrou chuť a ať se daří držet váhu na uzdě.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Hubnutí'
Tipy na jiné články