Mnoho soli škodí aneb 10 potravin, které je lepší omezit

vydáno 15.09. 2013 • Zdraví • zobrazeno 3150x

Každý zná pohádku Sůl nad zlato. A přiznejme si, bez soli se opravdu velmi špatně vaří. Jenže, známé pravidlo říká, že  všeho moc škodí a o soli to samozřejmě platí také. Vyšší než normální denní přísun soli napomůže vysokému krevnímu tlaku, nadváze a mnohým dalším zdravotním komplikacím. Lidské tělo potřebuje sůl ke kontrole činnosti svalů a nervů a taktéž k vylepšování rovnováhy tekutin. Pokud ale dodáte organismu soli více než je zdrávo, tak dochází ke zvýšené činnosti ledvin a tím pádem ke zhoršení regulace tekutin. Doporučená denní dávka soli pro zdravý organismus se pohybuje kolem jedné čajové lžičky, tj. asi 5 gramů. My Češi rozhodně nejsme v solení  žádní troškaři, protože denně přijmeme až 15 gramů soli.

Kdo z nás si přisolí jídlo dopředu, aniž by ho ochutnal. Přitom valná většina potravin obsahuje v sobě  sůl a mnohdy ne zrovna zanedbatelné množství. Stačí se podívat na jejich etiketu. Zpravidla je zde uveden obsah soli na 100 gramů výrobku, takže po jednom jednoduchém výpočtu zahrnujícím snědené množství potraviny se každý dozví, kolik soli svému tělu právě dodal. A ještě maličkost. Pokud je na etiketě vypsáno množství sodíku, tak si výsledek „dodávky“ soli znásobte dvěma.

Existuje dost potravin, které jsou, bohužel, počítány mezi ty, co obsahují vysoké množství soli. Proč bohužel? Protože si jejich konzumaci mnohdy neodepřeme, ačkoliv bychom asi měli. Pokud tedy chceme snížit příjem soli, nezbývá než se na 10 „slaných hříšníků“ podívat a třeba jejich koupi v budoucnu omezit.

1. Čínské polévky

Tak ty bychom měli ze svého jídelníčku úplně vynechat, protože  obsahují obrovské množství sodíku, což je způsobeno i vysokým obsahem sójové omáčky ve výrobku.

2.  Marinády a ochucovadla

Sem právě patří výše zmíněná sójová omáčka jako nejnebezpečnější ochucovadlo vůbec co do obsahu soli. A v těsném závěsu za sójovou omáčkou jsou zařazeny, pro někoho možná překvapivě, kečup a hořčice

3. Instantní polévky

Kdo si někdy nedopřál onu rychlou „pytlíkovku“ nebo svačinovou polévku do hrnečku. Ale pozor! Jediný šálek instantní polévky obohatí lidské tělo až o 744 mg sodíku, což je pěkná nálož a nápor na ledviny ( pro obsah soli násobte dvěma ) ! To si opravdu raději  uvařte vývar a dochuťte  ho bylinkami.

4. Slané chipsy a oříšky

Pochutiny, které nemohou v našem výčtu chybět. Jak dobře chutnají k vínu a jak bezvadně doplňují program v televizi. A především „závisláci“ na oříškách a chipsech ví, o čem je řeč. Ovšem jeden jediný gram těch výborných oříšků obsahuje 192 mg sodíku a pro někoho není problém u televize spořádat třeba celý sáček. Alternativou by  mohly být oříšky nesolené, které též umí pohladit chuťové pohárky.

5. Hotové omáčky

Místo dlouhého vyváření bývají občasnou rychlou variantou pro oběd či večeři, ale v obchodech lze zakoupit  i rovnocenné výrobky se sníženým obsahem soli.

6. Mražená hotová jídla

Jejich výhodou je velmi rychlá a pohodlná příprava, ale je pravdou, že jedna porce může obsahovat až polovinu denní dávky soli.

7. Sterilovaná zelenina

Rozhodně raději dávejte, pokud je to možné, přednost čerstvé zelenině, protože sůl slouží ve sterilované pochoutce jako konzervant . Pokud si chcete zeleninu v nálevu pořídit, tak lepší variantou je ta bez přidané soli.

8. Sýry

Máme na mysli především sýry plísňové a zrající typu Niva, Hermelín, Romadúr či syrečky, které obsahují veliké množství soli. Proto je zdravější jejich konzumaci omezit.

9. Cereálie

Tady asi budou mnozí kroutit hlavou, protože kdo si spojí cereálie s vysokým obsahem soli. Jenže, pravdou je, že s jedním šálkem cereálií můžeme přijmout až 250 mg sodíku.

10. Minerální vody

Každý milovník minerálních vod by se měl zamyslet nad tím, co pije. V jednom litru „minerálky“ se může vyskytovat až 1000 mg sodíku.

Není rozhodně od věci si uvědomit, kolik soli tělu denně dáváme. Stačí jeho množství opsat z etiket a trochu počítat. A možná sečtený  výsledek za den vyvolá šok z toho, jak se nemáme rádi. Co tedy dělat, aby té soli nebylo tolik? Především nejezte polotovary, tam je jí nejvíce. Dobrou volbou nejsou ani konzervované uzeniny a maso, slané pečivo, chipsy a oříšky a také ve fast foodech žádné zdraví nehledejte.  Pokud snížíte přísun soli, tak po několika dnech až týdnech zjistíte, že méně osolené jídlo je chutné a ono postaru dodávané množství soli udělá pokrm přesoleným. Chuťové buňky si bez problémů zvyknou na „nové“ solení a určitě jim nebude vadit ani náhrada v podobě bylinek a koření.

Dobrou zdravou chuť.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Zdraví'
Tipy na jiné články