10 nejlepších potravin pro zdraví srdce

vydáno 03.09. 2013 • Zdraví • zobrazeno 2585x

Mezi výdobytky moderní společnosti bohužel patří i nechvalně známé civilizační choroby, které velmi často zasahují naše srdce. Dobrou zprávou však je, že lepší kondici tohoto orgánu může prospět třeba i malá změna jídelníčku. Neváhejte tedy a naservírujte vašemu srdci něco z následujícího seznamu.

Ovesná kaše

Začněte svůj den kouřící miskou ovesné dobroty, která je plná omega-3 mastných kyselin, kyseliny listové a draslíku. Toto na vlákninu bohaté jídlo může snížit hladinu „zlého“ cholesterolu a pomůže udržet vaše tepny průchozí. Aby byla vaše zdravá snídaně chutnější a pestřejší, přidejte si do kaše např. kolečka banánu či jablka.

Losos

Konzumací lososa (rovněž bohatého na omega-3 mastné kyseliny) účinně snížíte krevní tlak a udržíte na uzdě srážení krve. Pokud zvládnete alespoň dvě porce týdně, můžete si zmenšit riziko úmrtí na srdeční infarkt až o jednu třetinu. Americký kardiolog Dr. Stephen T. Sinatra, autor mnoha knih o snižování krevního tlaku, říká: „Losos obsahuje také karotenoid astaxanthin, který je velmi silný antioxidant." Při výběru se zajímejte o původ ryby a dejte přednost volně žijícím před na farmě chovanými. Nepatříte přímo mezi příznivce lososa?  Nevadí, je z čeho vybírat. Podobné ryby jako např. makrela, tuňák, sleď či sardinky podpoří zdraví vašeho srdce stejným způsobem.

Avokádo

Zamíchejte trochu avokáda do salátu nebo si ho přidejte do sendviče a máte po starostech. Tento plod je plný mononenasycených tuků, jež mohou pomoci snížit hladinu škodlivého (LDL) cholesterolu a současně zvýšit množství toho „hodného“ (HDL). „Avokádo je úžasné," připomíná výše zmíněný Dr. Sinatra. Umožňuje totiž vstřebávání ostatních karotenoidů - především beta-karotenu a lykopenu, které jsou nezbytné pro zdraví srdce.

Olivový olej

Blahodárnost olivového oleje nelze zpochybnit. Odbourává v organismu nezdravý LDL cholesterol, čímž snižuje riziko vzniku srdečních chorob. Studie potvrdila, že obyvatelé ostrova Kréta velmi zřídka umírají na srdeční choroby. Důvodem je složení jejich stravy, kterou tento olej tak často doplňuje. Zaměřte se na extra panenský a používejte jej při vaření místo másla.

Ořechy

Vlašské ořechy jsou plné omega-3 mastných kyselin a spolu s mandlemi tvoří kvalitní zdroj mono a polynenasycených tuků. Ořechy navíc zvyšují podíl vlákniny ve stravě a stejně jako olivový olej velmi prospívají funkci srdce.

Lesní plody

Je jen na vás, kterým dáte přednost. Borůvky, maliny, jahody a další dary lesa mají tu moc působit protizánětlivě. Všechny zmíněné plody jsou skvělé pro cévní zdraví. Redukují riziko srdečních onemocnění a také vzniku rakoviny.

Luštěniny

Kromě bohaté zásoby omega-3 mastných kyselin vám čočka, cizrna nebo fazole prospějí i obsahem vápníku a vlákniny. Jsou jednoduše a rychle připravitelnou přílohou nebo i hlavním chodem.

Špenát

Zatímco se badatelé přou o legendární chybě s desetinou čárkou a znovu si kladou otázku, zda je či není tato listová zelenina bohatým zdrojem železa, špenát tiše pomáhá udržet naše srdce ve skvělé kondici. Prokazatelně ho totiž zásobuje luteinem, kyselinou listovou, draslíkem a vlákninou. Lidé, kteří si dopřávají i pouhé dvě porce zeleniny každý den, mají o 25% nižší riziko onemocnění srdce než ti, kteří zeleninu – včetně špenátu – zcela vynechávají.

Lněné semínko

Je fascinující, jak něco tak malého jako je lněné semínko, může mít významný dopad na něco tak důležitého, jako je naše srdce. Stačí si každé ráno posypat ovesnou kaši nebo celozrnné cereálie několika hrstičkami a 6 obsažených mastných kyselin si už k potřebám srdce cestu najde. A vy si zatím vychutnáte dokonale zdravou snídani.

Sója

Sója v našem seznamu nesmí chybět, protože může příznivě regulovat hladinu cholesterolu. A jako by to nestačilo, může se pochlubit i nízkým obsahem nasycených tuků, což vaše srdce vždy uvítá. Proč nezkusit malou změnu a zalít si ranní ovesné vločky mlékem sójovým?!  Pozor však na množství soli a sodíku ve výrobcích ze sóje, mohou totiž zvyšovat krevní tlak.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Zdraví'
Tipy na jiné články